gdsprogreen.com

Acte de reglementare: autorizație, aviz, acord de mediu

Află care sunt principalele acte de reglementare. Apelează la serviciile noastre pentru obținerea acestora în cel mai scurt timp posibil.

Acte de reglementare- Ce reprezintă?

Actele de reglementare reprezintă documente obligatorii emise de către autoritatea competentă pentru protecția mediului care stabilesc condițiile privind protecția mediului care trebuie îndeplinite pentru realizarea unui proiect/plan/program sau pentru desfășurarea unei activități.

Principalele acte de reglementare sunt:

  • Autorizația – necesară pentru activități care prezintă un impact semnificativ asupra mediului
  • Acordul de mediu – necesar pentru implementarea unui proiect cu posibil impact semnificativ asupra mediului înconjurător
  • Avizul de mediu – obligatoriu pentru demararea planurilor sau programelor și se obține în urma procedurii de evaluare strategică de mediu

Autorizația de mediu - Ce reprezintă și în ce condiții este necesară?

Autorizația de mediu reprezintă actul administrative emis de autoritatea competentă pentru protecția  mediului, prin care sunt stabilite condițiile și/sau parametrii de funcționare ai unei activități existente sau ai unei activități noi cu posibil impact semnificativ asupra mediului, obligatoriu la punerea în funcțiune-  conform OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006 cu modificările și completările ulterioare.

Autorizaţia de mediu se emite pentru toate activităţile prevăzute în Anexa nr. I Lista activităţilor supuse procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu a Ordinului 1798/2007.

Funcționarea fără autorizație de mediu este interzisă pentru activitățile care fac obiectul procedurii de autorizare din punct de vedere al protecției mediului și se soldează cu amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoane fizice și de la 30.000 lei la 60.000 lei, pentru persoane juridice – art 14, alin. (2) din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediușui aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu modificările și completările ulterioare.

Cum vă ajutăm noi?

GDS PROGREEN oferă suport atât pe parcursul întregului proces de obținere a autorizației de la Autoritatea de Protecția Mediului, cât și după obținere, pentru continuarea activității conform cerințelor specificate în autorizație:

  • identificarea necesității obținerii Autorizației de mediu, în funcție de activitatea desfășurată și de codul CAEN specific. 
  • întocmirea și depunerea  documentației tehnice necesare pentru obținerea Autorizației de mediu 
  •  activități de monitorizare a calității mediului, conform cerințelor Autorizației de mediu  – includ identificarea și colaborarea cu laboratoarele acreditate pentru efectuarea analizelor de apă, aer, sol, zgomot și vibrații
  • evidența termenelor de expirare a autorizației și a vizelor anuale, depunere documentație obținere viză anuală APM  în timp util, conform legislației – de asemenea, în momentul în care apar modificări de fond a datelor care au stat la baza emiterii autorizației de mediu, notifică autoritățile de mediu pentru revizuire
  • suport pentru ca titularul activității să cunoască și să fie în legalitate cu prevederile noilor normative intrate în vigoare, ce modifică, completează sau abrogă actele normative vechi

Acordul și avizul de mediu- ce reprezntă și în ce condiții este necesar?

Acordul de mediu este actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, prin care sunt stabilite condițiile și, după caz, măsurile pentru protecția mediului, care trebuie respectate în cazul realizării unui proiect – conform alin. (2), art. 3 din OUG nr. 195/2006 privind protecția mediului aprobată cu modificări prin Legea nr. 265/2006 cu modificările și completările ulterioare.

Solicitarea şi obţinerea acordului de mediu sunt obligatorii pentru proiecte publice ori private sau pentru modificarea ori extinderea activităţilor existente, care pot avea impact semnificativ asupra mediului.  

 Acordul de Mediu este valabil pe întreaga perioadă a punerii în aplicare a proiectului. Alături de celelalte acorduri şi avize solicitate prin planul de urbanism, Acordul de Mediu stă la baza emiterii acordului unic, necesar emiterii autorizaţiei de construcţie. Prin urmare, lipsa acordului de mediu poate bloca procesul de punere în aplicare a proiectului.

Procedura de obținere a Acordului de mediu – Legea 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice sau private asupra mediului

Avizul de mediu reprezintă actul administrativ emis de autoritatea competentă pentru protecția mediului, care confirmă integrarea aspectelor privind protecția mediului în planul sau programul supus adoptării- conform prevederilor art.2 din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului aprobată prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare.

Solicitarea şi obţinerea avizului de mediu pentru planuri şi programe este obligatorie pentru adoptarea planurilor şi programelor care pot avea efecte semnificative asupra mediului

Acesta trebuie obținut, spre exemplu, în cazul realizării planurilor urbanistice solicitate în certificatul de urbanism: PUG, PUZ, PUD (Planul Urbanistic General, Planul, Planul Urbanistic Zonal și Urbanistic de Detaliu) și atestă faptul că proiectul propus este în acord cu legislația de mediu în vigoare.

 Avizul de Mediu obținut este valabil pe toată perioada implementării planului sau programului.

Procedura de obținere a Avizului de mediu – 

 

Cum vă ajutăm noi?

GDS Progreen gestionează toate aspectele necesare pentru obținerea Acordului/Avziului de mediu, astfel încât acestea să fie obținute în cel mai scurt timp posibil.